Šetenca 2017

PROGLAS

Krnjevalska republika svečano obećava da će se u ovih deset dana naše vlasti odma i najhitnije učinit ovo:

 1. Karepovac – trista smista zaustavit ćemo bacanje škovaca na Karepovcu, ako nan se ko usprotivi bit će – škovace na ulice! Javite u Zagreb!
 2. Vratit ćemo plaže – oćemo naše gujce toćat u našemu moru, oćemo sidit na žalu i škrapama, a ne na ležaljkama, neka leže doma na salbunu a ne uz more!
 3. Rashljebit ćemo uhljebe – jer smo se sad mi namečili, i dok nan ne dosadi nećemo izlazit iz Banovine! U njoj će trajat zauvik krnjeval!
 4. Obnovit ćemo ulice – da nan auta i postole više ne propadaju u buže kojima se više ne zna broja, isparali smo vešte i slomili take! Asfalt naprid, ostali stoj!
 5. Pružit ćemo most do Kaštili – oćemo se u najkraćen roku spojit sa sestrama i braćon kaštelanskin maškarama i kad vi niste mogli, uspostavit maškaranu federaciju koja neće tako lako pridat vlast! Ni njima ni vama!
 6. Sve ćemo dat na urbanističke natječaje – dosta babe i strica, nema para i za njih i za nas! Dilit ćemo skupa, ka braća i sestre!
 7. Dovuć ćemo lovu iz Evropske blagajne – oćemo Krnjeval cilu godinu, a to može samo ako neko drugi plaća. Zato nan dajte otamo di ima!
 8. Turizam i nama a ne samo njima – malo je i naših maškari po Splitu, samo nan još falidu i furešte. Oćemo u miru sprovodit svoje krnjevale! Neka doma stoju!
 9. Palaču i nama a ne samo njima – mi nemamo drugoga mista za krnjevalada i cukunade nego po starome gradu. Zato neka furešti uzmu svak svoju katrigu i suncobran i lipo priselidu na Žnjane, a mi
  ćemo malo guštat u onome šta nan je ostavija car od maškari naš pape Dioklecjan, vlaški imperator!
 10. Parkirat ćemo di oćemo – odlučujemo da se auti (osin crnih) moredu parkirat di kome pade na pamet da bi se stvorija svitski krnjevalski ugođaj u gradu. U to ime sve pauke ćemo bacit u more!
 11. Marjanodrom – ima odsad i na vike vikova bit škuribanda, misto demografske obnove di će se činit male Splićanke i Splićani – stop mišalicama!
 12. Istočna obala – uglancat ćemo Istočnu ka i Zapadnu, jebe nas se ko će platit!
 13. Produžit ćemo biciklističke staze – jerbo je bičikleta službeno auto od maškar!
 14. Pazar očistit – sve đinđe, šlape i mudante spalit ćemo na malome mulu dan poslin Krnje!
 15. U Hajduka – ne diramo!

Ispunit ćemo sva naša obećanja i produžit Krnjeval na cilu godinu, nikad nas se nećete rišit, jerbo nas vi niste ni izabrali!
Dano u Splitu, na prvi od Krnjevala godine MMVII.

ŠETENCA

– Medeni mjesec još nije ni počeo za Avazonku i Đonija Pernara u Baldazargradu – krenuo je sudac s čitanjem osude. 

Nastavilo se s osudom korištenjem mobitela na neadekvatan način, “lajkanjima” na fejsbuku, “heštegovima” na instagramu,… 

– Onda kreću problemi. Ajme. Dođe poruka, a ono čija je, koja ti je to, vidila san sve na fejsbuku, sve znan, smrade, prevarante, kurbaru, ubit ću te, a ti ni kriv ni dužan. Ljudi moji, radi mobitela na višala svršite!

Današnji ovi iz vlasti ne tribaju se nalazit po mračnin kantunima. Samo se zovu i sve dogovore. A vi stojite doma, nemate pojma da ćete sutra dobit otkaz, da će poskupit plin i struja, da ste zaludu deset godina plaćali sanaciju škovaca. Jedan poziv i sve ide u dimZvr, zvr, iman jednoga maloga, malo mi je blekast, bija bi taman za Banovinu ili Vodovod, za Županiju ili Promet, daj mi ga turni, znaš da smo se kraj ostiga ognjišta rodili, istu puru mišali, ista ovce milovali. Da ne može, di ne može!

Uhljebljivanje rodbine i prijatelja, sve više škovaca na Karepovcu, a novaca sve manje, kako se dogodilo da je Dioklecijan i cili njegov puk iščeza iz palače i apartman sa šest zvizda se pojavio, dozvola na Marjanu ispod stola, mi postali sirotinja, zašto se moja mala ne može zaposlit a sve je završila u roku, šta je s kurikularnom reformom, sve je prošlo kroz ariju, pravi čovik u pravo vrime na pravi broj, morate samo imati pravi broj.