Šetenca 2016

Krnjeval MMXVI. – Šentenca

Voćni trg, 10. veljače, 23 sata

U koloni ide Sudac, iza njega Odvjetnik i Tužitelj (u kostimu Magarca), dvojica vode Supjerina kao optuženika s maskom na glavi.

Penju se na binu:

Sudac:

– Nepoštovani i necijenjani, siromašni i opljačkani, prevareni i bespametni krnjevalski puče, počinje suđenje ovdje nazočnome Supjerinu! Ima li što reći Tužitelj Mutež?

Tužitelj Mutež:

– Tražim najstrožu kaznu!

Sudac:

– A odvjetnik Kradež?

Odvjetnik Kradež:

– Nemam!

Sudac:

– Neka Tužitelj Mutež pročita optužnicu!

Tužitelj Mutež:

– Kako je naša vlast kratka, a reforme i bolni rezovi nužni i neizbježni, i kako te kadija i tuži i brani i sudi, počinjemo odmah s iznošenjem optužbi koje sam dobio napismeno od Tajnih službi Krnjevalske republike.

Dakle, ovdje nazočiti i naročiti Supjerino, za tebe se traži najstroža kazna koju naša nepravedna vlast može dati – želimo te žarko užgati! To da ti odmah bude jasno.

Optužen si za najgnjusnije i najodvratnije zločine, skraćeno: po članku 777. bivšeg Zakona o sportu – za opći terorizam i gadnu propagandu!

A krivimo ga:

– prvog dana Krnjevala oženio se s nevinašcem našim, prelijepom Wonder Valentinom i kroz tjedan dana je prevario toliko puta koliko se nabrojiti ne može. Drpao je svaku i svakog koji naiđu, a što je najodvratnije; nije se plodio tako da njegov blud urodi iti jednim novim podanikom naše Krnjevalske republike! A ko će plaćat porez?

– javno je isticao kako je navršio dvadeset ljeta a nije emigrirao u Njemačku, jer da on ima posla – a nema, i da ima dovoljno za život, dok naši podanici gladuju!

– pušio je travu s poljudskog travnjaka, što je očiti čin tajnofašističkog, lažnonacističkog, kriptoustaškog i skrivenokomunističkog djelovanja!

– na javnim mjestima je vikao da se neće učlaniti u  Majduk i spriječavao je druge da to učine!

– uvidom u njegov brlog naši su agenti utvrdili da na zidu drži sliku odjevene Daje Puput, a niti jedan jedini lajk nije uputio našoj popularnoj deračici Sjeberini i njenom ženiku Istoku Lojiću!

– dok smo našim novcima gradili novu Turističku palaču, u koju se trebala smjestiti naša jedina hraniteljica gospođa Turista, on je noću ondje bacao rimske novčiće i tako stvarao zabunu i razdor, a dvojica turista optužili su ga da je i rušio zidove, samo nismo utvrdili da tamo ima zidova!

– po cijelom gradu je zapišavao kućice i štandove na kojima naši podanici troše novce i od kojih se naša vlast financira!

– posvađao je naše ljubljene Getane s Maškarama, tako što je pojačavao zvučnike i basove, a njima su pucali prozori, bježale mačke i venulo cvijeće, čak su se i stupovi na Peristilu malo pomakli! Samo zbog ovoga bi trebao gorjeti, znaš!

– ukrao je pare za most koji je konačno trebao spojiti u jednu koaliciju sve naše razjedinjene građane pod jedan porez i jednu vlast!

– po cijele dane se hvalio kako će zaposliti sve naše maškare, a dok ga nitko nije gledao izležavao se, lokao i žderao, trošio naše pare. Drugim riječima zgriješio je neradno!

– na koncu konca i kraju kraja, zapošljavao je na naš trošak svoje teroriste i osnovao tajnu terorističku organizaciju pod nazivom Krast, kako bi sijao mržnju, činio i dalje svoja gnjusobna djela i uznemiravao našu kriptohisteričnu javnost! Planirao je različite sramotne akcije kojima bi preplašio naše jedine i najveće hranitelje, poštovanu i uzvišenu gospodu Turiste, zbog kojih imamo sve što imamo i još bismo željeli imati. Kruh nam je želio oteti iz zubiju! Sramoto! Zbog toga su ulice našega grada prazne i danju i noću – sve je pusto! Nigdje nikoga! 

Sudac, nastavlja:

– Jesi li razumio teroristo?

Supjerino:

– Nisam, ništa!

Tužitelj:

– I za to ćeš odgovarati!

Sudac:

– Odvjetniče, imate li nešto za reći?

Odvjetnik:

– Jok, ja sam svoje rekao!

Sudac:

– Dobro, završimo ovu lakrdiju! Izreći ću presudu:

‘U ime prijekog, čistog, poštenog, nepotkupljivog, nepodmitljivog, sjajnog našega Krnjevalskog suda, našeg birokratskog megaaparata i prema starom Zakonu o sportu, osuđujem terorista, utjelovljenje terora, ovdje privedenog Supjerina na sramotno spaljivanje. Kazna će se izvršiti sad i odmah! Vodite ga!

(Jednaka kolona s početka predvođena Sucem, za njim Tužitelj i Odvjetnik, iza njih Supjerino kojeg vode za ruke hoda prema stratištu uz pratnju nekog tužnog, pogrebnog marša)

Na mulu je pripremljena lomača s velikim perom, registrima, gomilom papira i natpisom Birokracija.

Supjerina vežu uz stup, sve je spremno za paljenje.

Sudac:

– Neka gori naložen našom svemoćnom Birokracijom!

Prema Sucu trči Maškara:

– Suče, Suče! Imam papir!

Sudac:

– Kakav sad papir? Baci ga na lomaču, tko čita papire?! Koga zanima?

Maškara:

– TeRor! TeNor! Nije, nije!

Sudac:

– Molim? Ko? Šta? Di?

Maškara:

– Nije on teRor, nego teNor! Nije teRorist nego teNorist!

Sudac:

– Koji k? Daj vamo! Zašto nema para u koverti? (čita) Tenorist Supjerino? Ti znači pjevaš kao tenorist, a ne pucaš kao terorist? Čuješ li šta te pitam?

Supjerino:

– Ja samo pjevam, ja samo sviram…

Sudac:

– U jeeeote… Pa naša presvijetla Birokracija je pogriješila! Nije moguće. Da nevin? Da tenor? A sad ovaj teror? Nije me ni briga, nekoga moramo spalit, već me svrbe dlanovi. Daj baklju!

Supjerino bježi i viče:

– Nisam ja, nisam ja!

Sudac:

– On je nevin? Valjda. Mi nismo. Ovo još nisam doživio. Nekog moramo spaliti! Vatre mora biti! (pita maškare: Oćemo palit?) Onda, palit ćemo Birokraciju kad je zajebala maškare! (pali lomaču papirom). Ples oko vatre. Kraj.