Krnje

Krnje 2020.

Kreativnosti Splitskom krnjevalu ni ove godine nije nedostajalo niti u temi niti u maskama za koje su se posjetitelji posebno potrudili…

Za pad nataliteta Splitskom krnjevalu kriv je Var-alica, dakle prevara i pornići zbog čega se ne rađaju djeca, al i svi problemi zbog koji je lakše otići iz Hrvatske nego se boriti sa njima.

Krnje 2019.

Vepar je pao i tada je počelo čašćenje svinjskim pečenjem.

Organizatori su pojasnili zašto Krnje u Splitu nije spaljen nego ispečen:

– Krnje u Splitu nije spaljen nego ‘ispečen’ u znak prosvjeda zbog sve učestalijeg paljenja lutaka živih osoba: političara, novinara, manjinskih skupina, izbjeglica, što nije dio dalmatinske krnjevalske tradicije i služi za jeftine i falše dnevno-političke obračune. Krnjeval je više od toga!

Krnje 2018.

Sud Splitskog krnjevala 2018. godine odlučio je da je za sve muke kriv Potkornjak.

Krnjo Potkornjak kriv je za zagađeni zrak i prljavu vodu u Splitu, i za to je morao platiti.

Krnje 2017.

Zatekli smo na Pjaci najveći broj naših maskiranih i nemaskiranih sugrađana svih uzrasta koje je rock, swing i retro glazba držala budnom do izricanja šentence, kada je glavnim krivcem za sve nedaće ovogodišnjeg karnevalskog ljubavnog para – Ivana Pernara, saborskog zastupnika i starlete Ave Karabatić proglašen – mobitel!

– Johnny Pernar je kriv što je spriječio deložaciju Baldasara na predaji ključeva grada, a gradonačelniku će biti suđeno u odsutnosti jer se oslobodio iz Stare gradske vijećnice tako što je mobitelom nazvao Čovika za bravu. On u svom mobitelu ima broj od Čovika za sve. Kriv je naravno Čovik, a ne Baldasar – obrazložio je Veliki Cukun na glavnoj pozornici na Rivi, a nije ni poštedio Avu jer je Pernaru dala krivu šifru za Facebook.

Na spaljivanje su tako osuđena oba mobitela karnevalskog para, a potpalio ih je ljubavni dvojac.

Krnje 2016.

Po prvi put je Krnje trebao biti živa osoba pod imenom Supjerino, optužen kao opasni terorist, no u zadnji trenutak pod lomaču sastavljenu od birokratskih spisa i registara, dotrčala je maškarana Erasmus studentica iz inozemstva i Suca koji slabo govori i čita hrvatski jezik obavijestila da nije riječ o teRoru nego teNoru, niti o teRoristu, nego o teNoristu.

Prema želji okupljenih lomača je ipak zapaljena, a gorjelo je veliko Naliv-pero , registrator Birokacija i gomila birokratska papirušina.

Maškare su, dakle, kao Krnju spalile – hrvatsku Birokraciju!

Krnje 2015.

Krnje Beskičmenjak Kompromisni Poslušnik platio je za sve grijehe za ovu godinu nakon što ga je sud oslobodio, a narod mu presudio. Palac dolje pokazala mu je masa, a gdje drugo nego na carskom trgu i na poziv Penelope da mu presudi.

Ključ grada vratio se u ruke dogradonačelnika Gorana Kovačevića, dok je Penelopa, alias poznata kazališna i televizijska glumica Nives Ivanković, prema vlastitom priznanju jedva čekala vratiti ‘blindo ključ’.

– Dosta je, dosta je, čim se umišaju institucije i počnu nešto suditi za mene je previše – rekla je.

Dodala je u ozbiljnijem tonu da je bilo lijepo proteklih dana u Splitu te da krnjevalski dani, ove godine posebno plesnog ritma, zaslužuju pohvale.

Okupila se povorka već oko 21 sat na Rivi, pa krenula preko centra grada do Peristila gdje je Krnje i osuđen. Priredili su organizatori pravi veliki igrokaz, ali je hladnoća svaku minutu činila dugom kao vječnost, pa su se zbog hladnoće maškare počele polako spremati u toplinu doma.

Ipak, ispraćen je Beskičmenjak Kompromisni Poslušnik do Gata sv. Nikole gdje je i užgan.